co oznacza CRP w badaniu moczu

______ Paweł Florczak ____ // pawel.florczak.info / www.strefa9.pl

Temat: Wysoka i stała nadpłytkowość
Wysoka i stała nadpłytkowość Witam Pani Doktor Jestem tatą 5 mc córeczki bardzo zaniepokojonym wynikami jej badań. Trzy kolejne morfologie wskazują wysoki poziom płytek krwi: czerwiec 708 tys, w lipcu 585 tys, dzisiejsze 621 tys, pozostałe parametry nie budzą żadnych zastrzeżeń, CRP 0, rozmaz krwi prawidłowy, dobre wyniki badania moczu(córka we wskazanym okresie nie chorowyła i nie przechodziła infekcji). Nasza pediatra nie widzi powodu do niepokoju i zleca kolejną morfologię. Czy nie powinniśmy jednak wybrać się już do poradni hematologicznej i co może oznaczać tak wysoki poziom płytek krwi ? Pozdrawiam i z...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,98681298,98681298,Wysoka_i_stala_nadplytkowosc.html



Temat: gorączka już trzeci dzień i nic poza tym..
Czesc Opcji masz faktycznie kilka: 1. Trzydniowka - co oznacza ze ja jutro wysypie (choc goraczka troche niska jak na trzydniowke, ale roznie kazde dziecko przechodzi i nie pytaj skad wziela ... nalap moczu, a jak nie zrob CRP to bedzie wiadomo czy to bakteria czy wirus. 3. Zeby - troche juz dlugo trwa jak na zeby ta goraczka, w tym nie mam ... za to badanie, a jak nie minie to CRP.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,95775989,95775989,goraczka_juz_trzeci_dzien_i_nic_poza_tym_.html


Temat: interpretacja wyników
interpretacja wyników witam!Mam ogromną prośbę o interpretację wyników, ponieważ nie mam norm. Synek trafił do szpitala z biegunką (nieżyt żołądkowo- jelitowy).Tam zrobiono mu badania, które otrzymałam dopiero wraz z wypisem: OB -9 CRP- 0,6% mg/l Morfologia: Ht- 33,1% Hb- 11,6% Er- 4,29 mln/ul MCV- 77fl Rozmaz: P- 4% S- 33% K- 0% L- 61% M- 2% płytki krwi 223tys/ul Jonogram: Na- 140mmol/l K- 4,2mmol/l Gazometria: pH- 7,31 pCO2- 33,1mmHg HCO3- 16,4 mmol/l BE (-9,8) Mocznik- 30,91 mg% kreatynina- 0,50mg% badanie ogólne moczu: ph 5 c.w. 1020 białko- nb cukier- nb aceton + leukocyty- 1-3 wpw er. świeże nb er. wył nb Powiem szczerze że nie mam pojęcia co to wszystko oznacza. Dodam tylko że synek ma 21 miesięcy.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,77106792,77106792,interpretacja_wynikow.html


Temat: citrobacter koserii
citrobacter koserii Witam, moj synek (9 mcy) w ciagu miesiaca schudl 0,5 kg i z 75 centyla znalazl sie na 25! Morfologia, crp, badanie ogolne moczu sa ok. Jednak w posiewie moczu wyhodowano CITROBACTER KOSERII (10^4/ml moczu). Co to oznacza? Czy ta bakteria jest grozna? Czy jest to duza ilosc? Prosze o pomoc!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,64652628,64652628,citrobacter_koserii.html


Temat: powiększone węzły chłonne
powiększone węzły chłonne W badaniu usg jamy brzusznej mojej 3-letniej córeczki wyszły powiększone węzły chłonne 13mm, wszystko inne w normie. Morfologia prawidłowa, Ast 52( norma do 47), alt 18, CRP 0,02, mocz prawidłowy, lamblie - wynik ujemny, pasożyty również. Ma nieprzyjemny zapach z ust, żadnych innych dolegliwości, sporadycznie pobolewa ją brzuch. Zwracam się z prośbą o poradę co robić i co mogą oznaczać te powiększone węzły chłonne? pozdrawiam Aga
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,62433340,62433340,powiekszone_wezly_chlonne.html


Temat: Odwiedziliśmy ostry dyżur na szczęście...
Kurcze...Haniu, może trzeba by Tymkowi jakieś badania zrobic, nawet prywatnie, z krwi, np. Crp, które wskaże wyraźnie, czy w organiźmie jest jakiś stan zapalny??? Przy okazji pobrania morfologię z rozmazem, leukocyty podwyższone, też mogą oznaczać jakieś zapalenie. No i mocz, kał?? Na pewno robili mu te badania w szpitalu, ale wtedy byliście na Rota i mogło byc ok. , a teraz wyraźnie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,43618,94492139,94492139,Odwiedzilismy_ostry_dyzur_na_szczescie_.html


Temat: Dla starających się po poronieniu
To raczej nie mozliwe. Jutro idę do ginki to zobaczymy, kazała mi zrobic badanie moczu i CRP i z wynikikami przyjsc do niej. Miałyście cos kiedyś podobnego ? bo mi taki...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,19585,21701291,21701291,Dla_starajacych_sie_po_poronieniu.html


Temat: Starania - czerwiec!!!!
Martann Byłam dzis u ginki zrobiłam badanie moczu i CRP tak jak kazała i wszystko jest w normie. Dziś 6 dc a mnie nadal bolą. @ mi się skończyła. Badała mnie ... pozamaciczna. Czy w twoim przypadku taki wczesny ból moze oznaczać szybką owulację ? jak to zinterpretować ? Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,19585,24537514,24537514,Starania_czerwiec_.html


Temat: brak lewej nerki - badanie USG - 2 mies. dziecko
brak lewej nerki - badanie USG - 2 mies. dziecko witam serdecznie wczoraj doznałam szoku i bardzo się martwię, moja dwu meisieczna córeczka bardzo czesto placze w brzuszku przelewa sie jej ciągle i widać ze ma jego bóle, pediatra zalecila zrobic usg brzuszka, podaczas badania USG wyszło że nie znaleziono lewej nerki, badanie powtórzyłam jeszcze raz gdzie indziej i nadal taka sama diagnoza, bardzo sie wystraszylam, prosze powiedzcie czy to cos grożnego? co robić dalej? slyszalam ze jest jakeis badanie zeby jeszcze dokładnie zbadać urografia czy cos takeigo? zeby tego było mało oddałam mocz badanie ogólene i szyszły zwikszone duże leukocyty doktor powiedziala ze to oznacza stan zapalny z badanie krwie CRP wyszlo 15 a wiec w normie teraz jest w badanie posiew moczy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22158,98338703,98338703,brak_lewej_nerki_badanie_USG_2_mies_dziecko.html


Temat: objawy zapalenia dróg moczowych
do szpitala dostałam sie ze względu na skurcze, więc badania moczu i krwi zrobili mi przy okazji i właśnie przy okazji wyszło że mam jakiś czynnik CRP dodatni - co oznacza przewlekłą infekcję. Tak więc jakie badania mi robili to nie mam pojęcia. a że miałam w moczu niewielkie zmiany - to owszem, już od jakiegoś czasu ale dwóch lekarzy zgodnie stwierdziło...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,10669,27821851,27821851,objawy_zapalenia_drog_moczowych.html


Temat: NZOZ Kulpa,Klimiuk TBS
... dziecka nie ma problemu z badaniem moczu bo robia to na miejscu; oznaczają tez podobno CRP.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,46412,89058362,89058362,NZOZ_Kulpa_Klimiuk_TBS.html


Temat: Inne badania laboratoryjne-wplyw boreliozy
Inne badania laboratoryjne-wplyw boreliozy W niektorych artykulach pojawiaja sie informacje o wplywie boreliozy na pewne wyniki laboratoryjne. Sprobuje zebrac "do kupy" to, co znalazlam: * zmieniony profil lipidowy (umiarkowany wzrost cholesterolu, znaczny wzrost LDL) * opornosc na insuline * WBC (biale krwinki) w dolnej granicy, normalne OB i CRP * normalne wyniki tarczycy, ale pozytywny test Barnes'a i dobra odpowiedz na podawanie ... kortyzol, niskie DHEA) lub typu 3 (niski kortyzol i DHEA) * niski testosteron i DHEA * obnizona gestosc wlasciwa moczu * kompleksowe zmiany w cytokinach, interferonach, komorkach NK, itd. Oczywiscie, nie u kazdego beda wszystkie te zmiany, albo nawet wcale. Z drugiej strony posiadanie takich wynikow nie oznacza od razu boreliozy. Gdybyscie mogli sie odniesc do tych informacji w oparciu o wlasne...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,37489476,37489476,Inne_badania_laboratoryjne_wplyw_boreliozy.html


Temat: bilirubina w moczu - 28tc czy to coś złego?
bilirubina w moczu - 28tc czy to coś złego? Witam serdecznie. Jestem w 28tc. W ub. tygodniu powtarzałam badania krwi i moczu z uwagi na wysoką leukocytozę we krwi (17,5 tyś.). Lekarz zleciła bardzo dokłądne badania, znów krew, mocz, kreatynina, mocznik, kwas moczowy, ogólne CRP... Tym razem wszystkie badania wyszły a normie - wyniki super, jak orzekła lekarz pierwszego kontaktu. No ale ona widziała tylko te badania krwi. Tam faktycznie wszystko ok. Leukocyty spadły do 13 tyś. (lekarz gin. powiedział, ze w ciaży norma jest do 15), mocznik, kreatynina, kwas moczowy z normie, CRP - 1, przy normie 0-5, czyli żadnego stanu zapalnego nie ma. Mocz w sumie też nie wyszedł zły, tylko martwi mnie, ze wyszła bilirubina. nie mam podanej wartości, ile jej ... tą bilirubiną? Czy to moze oznaczać coś złego? Dodam, ze w dniu, kiedy robiąłm badania byłam w samej końcówce infekcji gardła.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,87600211,87600211,bilirubina_w_moczu_28tc_czy_to_cos_zlego_.html


Temat: Białko w krwi?
Białko w krwi? witam Co oznacza podwyzszone białko we krwi?W badaniu biochemicznym krwi wyszło CRP 8,69.Norma jest do 5.W szpitalu dostałam furagin a teraz lekarz przepisał mi duomox i metronidazol dop.W moczu nie wyszło białko-wynik ujemny.Bardzo sie boje o mojego skarba, jestem w 30 tc.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,46797090,46797090,Bialko_w_krwi_.html


Temat: Proszę o radę
crp, mocz ogólny, usg jamy brzusznej, western blot na borelioze, badania hormonalne,próby wątrobowe, krzepliwosć krwi) Jedyne odstępstwo wyszło w morfologii, EOZYNOFILE- 6%. Moje pytanie brzmi czy te podwyzszone eozynofile mogą oznaczac jakąś infekcję pasozytniczą?? czy pasożyty mogą wywoływać takie objawy??? bo juz nie mam pomysłu, lekarze twierdzą ze to nerwica,ze szkoda wydawac pieniądze na dalsze badania.Próbowałam "olac" sprawę, bo na prawdę chciałabym...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,76700897,76700897,Prosze_o_rade.html


Temat: Bakteria Coli u maluszka prosze o odpowiedz!!!!!!
... oznacza dla nas szpital czy to leczy się w domu antybiotykami???Błagam o odpowiedz..
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,41563963,41563963,Bakteria_Coli_u_maluszka_prosze_o_odpowiedz_.html


Temat: Infekcje i noworodka i CRP
Infekcje i noworodka i CRP Urodził mi się tydzien temu bobasek, terez leży w szpitalu i ma przeprowadzane badanie krwi i moczu mające sprzwdzić czy nie ma infekcji. Oznaczą mu na tych badaniach poziom CRP czy ktoś mi może powiedzieć jaki jego poziom u noworodka jest normalny. Chciałbym wiedzieć co do mnie mówi lekarz. Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,6833330,6833330,Infekcje_i_noworodka_i_CRP.html


Temat: niejadek a podwyższone transaminazy, krew w kupce
Ten skrót oznacza cytomegalię. bada się krew i sprawdza dwa czynniki CMV IgG (to sa przeciwciała norma jest do 6,0 AU/ml i drugi czynnik CMV IgM ( tu poqwinno byc prawidlowo ujemnie tzn dziecko jest zdrowe i nie ma cytomegalii. Skoro mialas takie problemy z dzieckiem i masz nadal to zamiast maltretowac dziecko jakimis przeswietleniami najpierw powinno sie zlecic badania krwi na toxoplazmoze, cytomegalię, CRP, transminazy i bilirubine a także mocz. Dopiero potem jesli wyjdzie cos nie tak bardziej skomplikowane badania robić. Mój maluch tez ma wysokie transminazy ale wszystkie te inne badania ... nie jest dojrzala, potem sie wszystko normuje. Oczywiscie mozna czekac pod warunkiem ze badania sa w porządku a dziecko zdrowo rosnie. Dlatego przede wszystkim zrob te badania ktore wymienilam.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,17538953,17538953,niejadek_a_podwyzszone_transaminazy_krew_w_kupce.html


Temat: OB 79 u 1,5 rocznego dziecka -
Zrób dodatkowo badanie krwi CRP. Jeżeli będzie tez podwyższone jak OB ( norma do 5 mg/l) oznaczac to będzie infekcję bakteryjna. Zrobić tez możesz badanie moczu - posiew , wymaz z gardła na posiew z antybiogramem. Dzisiaj właśnie mój młodszy synek skończył brac antybiotyk. CRP miał 36,7, bez żadnych dodatkowych objawów po za wysoka goraczka ( krew i mocz był OK).
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,566,50955999,50955999,OB_79_u_1_5_rocznego_dziecka_.html


Temat: Prosze o interpretacje wynikow-morfologia
innych badań. Nie ma więc punktu odniesienia. A on też może mieć znaczenie. Z luźnych myśli, które mi się teraz narzucają (ale nie oznacza to, że są diagnozą, to tylko takie ... byłoby porywać się z motyką na słońce. Trzeba zobaczyć, co powie laryngolog, jak zajrzy do nosa. - Obniżona liczba neutrofili i podatność na infekcje może (ale naprawdę nie musi) oznaczać tzw. ... zaziebiona, faszerowano mnie antybiotykami (oczywiscie bez antybiogramu, ten zrobilam teraz prywatnie- nic nie wykazal) i nic. Wreszcie skierowanie na morfologie + badanie moczu. Wyniki poza normą to: HGB 12 (norma 12-16...
Źródło: topranking.pl/1849/prosze,o,interpretacje,wynikow,morfologia.php


Temat: Badania refundowane
Lista badań refundowanych Wykaz badań diagnostycznych niezbędnych przy udzielaniu świadczeń zdrowotnych w zakresie podstawowej opieki zdrowotnej. 1. Badania hematologiczne: 1) morfologia krwi obwodowej ze wzorem odsetkowym; 2) płytki krwi; 3) retikulocyty; 4) odczyn opadania krwinek czerwonych (OB). 2. Badania biochemiczne i immunochemiczne w surowicy krwi: 1) sód; 2) potas; 3) wapń całkowity; 4) żelazo; 5) stężenie transferazy; 6) mocznik; 7) kreatynina; 8) ... miano antystreptolizyn O (ASO); 29) hormon tyreotropowy (TSH); 30) antygen HBs-AgHBs; 31) VDRL. 3. Badania moczu: 1) ogólne badanie moczu z oceną mikroskopową osadu; 2) ilościowe oznaczanie białka; 3) ilościowe oznaczanie glukozy; 4) ilościowe oznaczanie wapnia; 5) ilościowe oznaczanie amylazy. 4. Badania kału: 1) badanie ogólne; 2) pasożyty; 3) krew utajona metodą immunochemiczną. 5. Badania układu krzepnięcia: 1) wskaźnik protrombinowy (INR); 2) czas kaolinowo-kefalinowy (APTT); 3) fibrynogen. 6. Badania mikrobiologiczne: 1) posiew moczu z antybiogramem; 2) posiew wymazu z gardła; 3) ogólny posiew kału w kierunku pałeczek Salmonella; Shigella; 4) białko C-reaktywne (CRP). 7. Badanie elektrokardiograficzne (EKG) w spoczynku. 8. Badanie ultrasonograficzne (USG) jamy brzusznej. 9. Zdjęcia radiologiczne: 1) zdjęcie klatki piersiowej w projekcji AP i bocznej; 2) zdjęcia kostne – w przypadku kręgosłupa;...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,19585,94295427,94295427,Badania_refundowane.html


Temat: Czy któraś z was wie...
Czy któraś z was wie... lekarz zlecił mi badania morfologię, mocz,glukozę we krwi i badanie CRP czy któraś z was wie co oznacza to badanie CRP?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,38265178,38265178,Czy_ktoras_z_was_wie_.html


Temat: zainspirowanym będąc postem aelithe chciałbym
- nikt nie egzekwował czy wiemy jakie są prawidłowe CRP, ASPAT,ALAT, MCHC,MCV. Przemilczano białka ostrej fazy - niektórzy do dziś dziwią się że fibrynogen czy ferrytyna nimi są. Natomiast kanonem analityki były metody oznaczania kwasu wanilinomigdałowego w moczu -spektrofotometria, kolorymetria, etc. Ciąg dalszy nastąpi.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,305,65632678,65632678,zainspirowanym_bedac_postem_aelithe_chcialbym.html


Temat: CRP 8,9
CRP 8,9 Mam pytanie, co oznacza ten wynik? Norma jest do 6-ciu. Pozostale badania: morfologia, mocz, OB w porządku. Powinnam iść z tym do lekarza?. Pozdrawiam:-)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,76802933,76802933,CRP_8_9.html


Temat: Nieustające ZMĘczenie
wątrobowe, amylaza trzustkowa. Zbadałabym także go na obecność lamblii, ale do tego potrzebny jest chyba kał /na test Elisa/. Badanie moczu także by nie zaszkodziło, zawsze to jakaś wskazówka. Jeżeli te...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,78469154,78469154,Nieustajace_ZMEczenie.html


Temat: Odmowa wydania skieriwania przez internistę!!!
katalog badań, na wykonanie których lekarz rodzinny ma prawo wystawić skierowanie, o ile jest to uzasadnione względami medycznymi (stanem zdrowia pacjenta). 1. Badania hematologiczne: morfologia krwi obwodowej z wzorem odsetkowym; płytki krwi; retikulocyty; odczyn opadania krwinek czerwonych (OB); 2. Badania biochemiczne i immunochemiczne w surowicy krwi, np.: sód; potas; wapń całkowity; mocznik; glukoza; białko całkowite; cholesterol całkowity; cholesterol-HDL; cholesterol-LDL; triglicerydy (TG); bilirubina całkowita; czynnik reumatoidalny (RF); hormon tyreotropowy (TSH); antygen HBs-AgHBs; VDRL; 3. Badania moczu, np: ogólne badanie moczu z oceną mikroskopową osadu; ilościowe oznaczanie białka; ilościowe oznaczanie glukozy; 4. Badania kału: badanie ogólne; pasożyty; krew utajona - metodą immunochemiczną. 5. Badania układu krzepnięcia: wskaźnik protrombinowy (INR); czas kaolinowo-kefalinowy (APTT); fibrynogen. 6. Badania mikrobiologiczne: posiew moczu z antybiogramem; posiew wymazu z gardła; ogólny posiew kału w kierunku pałeczek Salmonella; Shigella; białko C-reaktywne (CRP). 7. Badanie elektrokardiograficzne (EKG) w spoczynku. 8. Badanie ultrasonograficzne (USG) jamy brzusznej. 9. Zdjęcia radiologiczne: zdjęcie klatki piersiowej w projekcji AP i ... zdaniem skoro tak jestesmy traktowani mimo płaconych podatków.. należało powiedziec lekarzowi rodzinnemu ze bardzo boli Cie brzuch jak oddajesz mocz, ze mocz -twoim zdaniem ma zapach amoniaku..i wtedy byłby zmuszony!! dac ci skierowanie.. ot tyle.. skoro nie mozna inaczej.. Moim zdaniem mamy prawo do chocby jednego badania w roku aby sprawdzic czy wszystko ok..
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,73705209,73705209,Odmowa_wydania_skieriwania_przez_interniste_.html


Temat: brak doświadczenia...
ginekologicznie i zaprosiła na badanie USG, niestety nie umiała włączyć aparatu. Po szybkim telefonie do kolegi urządzenie zostało uruchomione, Pani Doktor zabrała się do przeprowadzania badania, jednak niebawem zorientowała się, iż ... mierząc najprawdopodobniej obwód główki dziecka, "Da się" "a juz wiem" powiedziała wspaniałomyślnie. Badanie trwało bardzo krótko. Na pytanie czy wszystko w porządku nie uzyskałam odpowiedzi tylko nieznaczne kiwniecie głową. Wróciłyśmy do gabinetu, w którym położna pobrała mi krew do badania. Na pytanie co oznacza CRP, Pani Doktor odpowiedziała "jest to białko, które określa milion rzeczy". Pomiar ciśnienia wykazał 105/50, Pani Doktor stwierdziła, że "ciśnienie jest dobre". Nie uzyskałam informacji na temat badania USG. Nie wiem czy położna zauważyła moje niezadowolenie, jednak przejęła inicjatywę i zaczęła odpowiadać na pytania, jej wiedza i doświadczenie były ... jeszcze badanie moczu" spytała położną, ale to miało potrwać zbyt długo a praca izby przyjęć niebawem miała się kończyć. Lekarka stwierdziła, że nie wymagam wizyty u ordynatora i dodała, ż eodpowiada...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,588,82421238,82421238,brak_doswiadczenia_.html


Temat: OB 25 u 4 latka czy to normalne?
Można jeszcze zrobic badanie krwi CRP. Jeżeli i ten wskaźnik będzie podwyższony (norma do 10) to oznaczac to będzie infekcję możliwe, że nawet bakteryjną. Warto zrobic też posiew moczu - może ma zapalenie układu moczowego??
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,566,52546700,52546700,OB_25_u_4_latka_czy_to_normalne_.html


Temat: Zasady kierowania na badania diagnostyczne przez lekarzy specjalistów i/lub świadczenia gwarantowane
Gdzie są wymienione świadczenia gwarantowane ? WYKAZ BADAŃ DIAGNOSTYCZNYCH NIEZBĘDNYCH PRZY UDZIELANIU ŚWIADCZEŃ ZDROWOTNYCH W ZAKRESIE PODSTAWOWEJ OPIEKI ZDROWOTNEJ 1. Badania hematologiczne:   a.. 1. morfologia krwi obwodowej z wzorem odsetkowym;   b.. 2. płytki krwi;   c.. 3. retikulocyty;   d.. 4. odczyn opadania krwinek czerwonych (OB). 2. Badania biochemiczne i immunochemiczne w surowicy krwi:   a.. 1. sód;   b.. ... reumatoidalny (RF);   ab.. 28. miano antystreptolizyn O (ASO);   ac.. 29. hormon tyreotropowy (TSH);   ad.. 30. antygen HBs-AgHBs;   ae.. 31. VDRL 3. Badania moczu:   a.. 1. ogólne badanie moczu z oceną mikroskopową osadu;   b.. 2. ilościowe oznaczanie białka;   c.. 3. ilościowe oznaczanie glukozy;   d.. 4. ilościowe oznaczanie wapnia;   e.. 5. ilościowe oznaczanie amylazy. 1 4. Badania kału:   a.. 1. badanie ogólne;   b.. 2. pasożyty;   c.. 3. krew utajona - metodą immunochemiczną. 5. Badania układu krzepnięcia:   a.. 1. wskaźnik protrombinowy (INR);   b.. 2. czas kaolinowo-kefalinowy (APTT);   c.. 3. fibrynogen. 6. Badania mikrobiologiczne:   a.. 1. posiew moczu z antybiogramem;   b.. 2. posiew wymazu z gardła;   c.. 3. ogólny posiew kału w kierunku pałeczek Salmonella; Shigella;   d.. 4. białko C-reaktywne (CRP). 7. Badanie elektrokardiograficzne (EKG) w spoczynku. 8. Badanie ultrasonograficzne (USG) jamy brzusznej. 9. Zdjęcia radiologiczne:   a.. 1. zdjęcie...
Źródło: topranking.pl/1849/zasady,kierowania,na,badania,diagnostyczne.php




 

Powered by WordPress dla [______ Paweł Florczak ____ // pawel.florczak.info / www.strefa9.pl]. Design by Free WordPress Themes.